Százötven báb, köztük a híres Hakapeszi Maki szerez örömet a sámsoni gyerekeknek

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság

„A báb JEL, amelynek sorsa van” című vándorkiállítás februárban indult útjára és Létavértes, Pocsaj, Konyár települések után végre megérkezett Hajdúsámsonba. A bábok egy része haza látogatott, hiszen a harminc évig a településen működő Dínó Bábcsoport figurái is részesei lettek annak a megyei bábos programnak, amely a VOKE Egyetértés Művelődési Központja pályázatának köszönhetően, a Vojtina Bábszínház és a Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatósága együttműködésében valósul meg.

Helyszínként most azért esett a választás az iskolai könyvtárra, mert annak Kossuth utcai ablakában kívülről is megcsodálhatók a bábok, de az intézménybe már visszatért alsó tagozatosok belülről is látogathatják, így a járványügyi korlátozások mellett is örömet tudnak szerezni a sámsoni gyerekeknek.

A kiállítás átadás-átvételére 2021. április 27-én került sor szűk körben. A bábokat Magi Krisztina, a Vojtina Bábszínház munkatársa mutatta be, adta át a helyieknek, akikkel később is szoros kapcsolatban marad, hiszen mentorként segíti a megyei program keretében alakuló új bábcsoport működését. A kiállítás felépítésében  Surányi Gergely, a Vojtina Bábszínház kiállításrendezője, valamint Hermann Attila és Szabó László, a Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóságának munkatársai vettek részt.

A bábokról készült igényes, szép kiadványból megtudhatjuk, hogy megálmodói a Vojtina Bábszínház, a Korngut-Kemény Alapítvány, a létavértesi Gyermeksziget Óvoda Cifra Palota bábcsoport és Pappné Győri Tünde óvodapedagógus, valamint  a hajdúsámsoni Dínó Bábcsoport archívumából válogattak. A mintegy 150 bábból álló kiállítás mentora, Láposi Terka úgy válogatta össze az anyagot, hogy a kesztyűs bábtól, az ernyős bábon keresztül a szicíliai marionettig szinte minden technika képviselteti magát. A Kemény Henrik által készített Vitéz Lászlót és Hakapeszi Makit látni pedig igazi szenzáció, hiszen történeteiken több generáció nőtt fel.

Hajdúsámsonban ma is nagy becsben tartják az 1969-től 1999-ig működő Dínó Bábcsoportot, melynek vezetője, Szűcs Mihályné Gabi néni minden írásos és tárgyi emlékét a helyi művelődési háznak adományozta. Jelenleg a közművelődési szakemberek a település vezetésével együtt azon dolgoznak, hogy azokat állandó kiállítás keretében újra a sámsonkerti iskolában tudják elhelyezni. A kulturális intézmény egyidejűleg javaslatot tesz a közösség települési értéktárba való felvételére is.

 A sámsoni gyerekek az újranyitásnak köszönhetően hamarosan a Vojtina Bábszínház előadását is megtekinthetik.

Tarné Hajdu Judit igazgató

Petőfi Sándor Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Kiállítóhely

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.