A nagy érdeklődésnek köszönhetően három év alatt már négy alkalommal rendezték meg a Közösségszervező nyári tábort a Nemzeti Művelődési Intézet munkatársai. 2021-ben július 4-8. között vettek részt különböző felsőoktatási intézmények Közösségszervezés BA, Kulturális mediáció MA és Közösségi művelődés tanára OMA szakos hallgatói az öt napos szakmai táborban Lakiteleken. A korábbi évek tapasztalatai is azt mutatják, hogy a tábor szakmailag és emberileg is sokat ad a hallgatóknak a későbbi tanulmányaikhoz, és a munka világában is hasznosítani tudják az ott megszerzett tudást, továbbá rengeteg élménnyel is gazdagodnak az öt nap alatt a résztvevők.

 2021-ben, a negyedik alkalommal megrendezett táborban a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Debreceni Egyetem, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Kodolányi János Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem hallgatói képviseltették magukat.

A résztvevők többek között olyan színvonalas szakmai előadásokat hallhattak, amelyek mind hozzájárulnak látókörük bővítéséhez, a közművelődési ismereteik elmélyítéséhez, különböző szakmai módszerek megismeréséhez, valamint a szakma szeretetéhez és hivatástudat kialakulásához. Előadók között szerepelt a Nemzeti Művelődési Intézet részéről Závogyán Magdolna ügyvezető, Dr. Juhász Erika, szakmafejlesztési igazgató, Szedlacsek Emília szakmai igazgató, Dr. Ponyi László, Pete Nikoletta és Pető Lilla központvezetők, Dr. Baloghné Uracs Marianna megyei igazgató, a KultúrÁsz Közhasznú Egyesület részéről pedig Kállay Gyula Zoltán adott elő a résztvevőknek. A hallgatók egymás között is megoszthatták véleményüket, gondolataikat, tapasztalataikat, közösen gondolkodhattak különböző közművelődési kérdésekben is a jövőműhely módszer megismerése közben, illetve a Senior – Junior műhely alkalmával a szakma tapasztalt képviselőivel is folytathattak eszmecserét, mindezzel elősegítve a kapcsolatteremtést, illetve a hálózatosodást és a generációk közötti tudásmegosztás kialakulását a közművelődés területén.

A Kossuth Rádió Napközben című műsora 2021. július 13-án a tábor lényegi szellemiségéről, és az ott zajló eseményekről is több riport keretében számolt be.

Elérhető az alábbi felületen a műsor első blokkjában: https://mediaklikk.hu/musor/napkozben/

Természetesen a táborozók is bekapcsolódhattak az ekkor zajló „Közösségépítő Kultúránk” rendezvénysorozatba, amelynek keretein belül egy előadó-művészeti produkció megtekintésére nyílt lehetőségük, és a Nemzeti Művelődési Intézet Székházát, valamint a Hungarikum Ligetet is megtekintették.

A tábor résztvevői a Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Igazgatósága szervezésében egy látóút alkalmával megtekinthették a Kiskun Emlékhelyet Szank Vezér Szállásán, valamint bepillantást nyerhettek az Ízek házában, a Szanki Kézműves Konyakmeggy Manufaktúra látványüzemében a kézműves konyakmeggy készítésének rejtelmeibe, továbbá meglátogatták a Büszkeségpontot is a településen, amely különleges, interaktív módon mutatja be az 1956-os forradalom és a kor szellemiségét. A látóút zárásaként a Történelmi Emlékutat díszítő fából faragott alkotásokat vehették szemügyre a hallgatók.

A sokszínű és változatos programok, valamint színvonalas előadások tették a Közösségszervező tábort idén is különlegessé, igazán szakmaivá és élvezhetővé.

Az új kapcsolatok kialakítása és ápolása elengedhetetlen a közművelődés hálózatának építése és terjesztése során, a szakmai ismeretek bővítése és elmélyítése pedig hozzásegíti a hallgatókat ahhoz, hogy a tanulmányaikat elősegítve minél jobb szakemberré váljanak. Mindezek alapján a Közösségszervező tábor idén is elérte célját, összesen 38 hallgatónak sikerült ismereteit és tudását bővíteni, elmélyíteni, és sikerült eközben ismeretségeket, sőt akár barátságokat is kötnie egymással.

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.