Nagyanyáink öröksége- Tolna megyei sváb komatálak negyedik alkalom

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Tolna Megyei Igazgatóság

Ezen a héten a Mözsi Német Nemzetiségi Klub tagjai főztek

 

Csütörtökön a Mözsi hagyomány szerint készített ételsort kóstolhatták meg a Nagyanyáink öröksége Tolna megyei sváb komatálak program résztvevői.  Azt már az előző főzési alkalmakon is megtudhatták a résztvevők, hogy a svábok nagyon gazdaságosan készítették ételeiket, így a komatálakba is egyszerű, azonban nagyon ízletes ételek kerültek. Mindig fő szempont volt, hogy a gyerekágyas édesanyának könnyen emészthető tápláló étel kerüljön a tányérjába. Mözsön 3-5 napig vitték a komatálat attól, függően, hogy a komaasszonyon kívül ki tudott még közreműködni.

A mözsi asszonyok ez alkalommal gazdagon zöldségelt csirkéből készült húslevest főztek, a levesbetét cérnametélt volt. A főtt húshoz különböző szószokat készítettek.

A meggyszósz egy üveg magozott meggyből készült, aminek az ízesítése a cukor mellett mustból főzött sűrítmény volt.

A zellerszósz egy nagy csokor petrezselyemből készült, melynek a felét ½-ed vajon liszttel együtt megpirítottak majd, húslevessel felengedtek a végén belekerült az összeaprított petrezselyemzöld is és egy pohár tejföl.

A kaporszósz hasonlóan készül, mint a zellerszósz különlegessége az, hogy főzőtejszínnel van felengedve és a végén fahéjas porcukorral ízesítve.

A sütemény ez alkalommal kitolófánk volt, mely ½ liter liszt, ½ liter tej, 3 tojás sárgája és egy egész tojás, cukor és csipet só hozzáadásával készült.  Az elkészített masszát egy speciális hengerbe tették és forró olajba „kitolták”, megsütötték, majd vaníliás porcukorba beleforgatták.

Tóth Györgyi

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.