Hallgatói látkép – cikksorozat a szakmai gyakorlatos hallgatók tollaiból

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Igazgatóság

A Pest Megyei Igazgatóság háromlépcsős modellt dolgozott ki a szakmai utánpótlás biztosításáért. A modell egyik alappilléreként szakmai gyakorlatos hallgatókat fogad a megyében lévő felsőoktatási intézményekből, ahol közösségszervezés szakon tanulnak a diákok. A cél, hogy a hallgatók megismerkedhessenek a közművelődési szakma gyakorlati oldalával. Nem csak az igazgatóság munkatársai szolgálnak újdonságokkal: a diákok az általuk gyakorolt tevékenységeket, őket foglalkoztató területeket érdekes, egyedi aspektusból tudják megközelíteni, ezáltal rávilágítanak azokra a rejtett erőforrásokra, amelyek hasznosíthatók a közösségszervezésben. Az igazgatóság most ezeket teszi közzé a Hallgatói látkép elnevezésű sorozatában.

Következő szakmai gyakorlatos diákunk Varga Alexandra, aki a Budapesti Gazdasági Egyetem végzős közösségszervezés szakos hallgatója. Az Alexandra által választott téma a brunch divatja, mely a reggeli idő utáni, de még az ebédidő előtt elköltött étkezést foglalja magába. A továbbiakban többet megtudhatunk ennek a napszakokat összemosó, nem hétköznapi, különleges társasági program közösségépítő hatásairól.

Mi is tulajdonképpen a brunch? A szó az angol breakfast (reggeli) és lunch (ebéd) szavak összeolvasztásából keletkezett kifejezés, mely Guy Beringer angol író személyétől ered. Elmélete a mai napig megállja a helyét: „A brunch egy vidám társasági összejövetel, mely jóízű, kötetlen beszélgetéseken alapszik, és segít elterelni a figyelmünket a hét ügyes-bajos dolgairól.” Az étkezés kezdete 11 és 13 óra közé tehető, persze attól függően ki mikor kel ki az ágyból. A hétköznapok során nem feltétlenül jut időnk egy bőséges reggeli elfogyasztására családtagjaink, ismerőseink, barátaink társaságában, ezért a bruncholás jellemzően egy hétvégi program.

Miből áll egy brunch? Általában tojásételek kapják a főszerepet: rántotta, omlett, frittata, croque monsieur és croque madame (francia melegszendvics), de ezek mellett a tartalmasabb szendvicsek, péksütemények (croissant, kakaós és fahéjas csiga, muffin, kalács, pirítós), palacsinta, gofri, zabkása, gyümölcssaláta is igen népszerű. Kísérőként egy finom kávé vagy cappucino, teák, limonádék és frissen facsart gyümölcslevek tehetik teljessé a reggelünket.

Miért jó a bruncholás? A hosszú, monoton és unalmas hétköznapok után egy szombat, esetleg egy vasárnap délelőtti közös étkezés a barátokkal igazi feltöltődés lehet. Ízletes és egészséges ételek, melyek elkészítésével nem is kell fáradoznunk, egy finom kávé, jó társaság, tartalmas beszélgetés, napsütés, hétvége. Címszavakba foglalva így írható le egy közös brunch élmény. Mikor megbeszélésre kerül egy-egy ilyen alkalom a barátokkal, ismerősökkel, már abban a pillanatban elkezdődik a várakozás a hétvége után. Mikor eljön a nap, már a reggeli készülődés is teljesen más, mint egy átlagos hétköznap. A ruhaválasztás, készülődés is egyfajta felvezetése a programnak, mindenki igyekszik szépen, elegánsan felöltözni az alkalom és a társaság kedvéért. A kiválasztott reggeliző helyre érve elhatalmasodik az izgatottság érzése egymás, és a sok finomságot tartalmazó étlap láttán. Az ilyen szituációkban általában előjön a bőség zavara, és legszívesebben végigkóstolnánk az összes fogást, péksüteményt, kávékülönlegességet. Ezért is jó, hogy társaságban érkeztünk! Megoszthatjuk egymással az összes finomságot, elcsipegethetünk ebből-abból és osztozunk a finom ételek örömében. Egy brunch során elengedhetetlenek a jó, tartalmas és mély baráti beszélgetések, beszámolók a munkás hétköznapokról, a szerelmi élet megtárgyalása, az izgalmas sztorik mesélése, a panaszkodás, pletykálás, a „mesélj el mindent is” érzés, és a szakácsok munkájának gyümölcsét elismerő, dicsérő szavak. Egy ilyen alkalommal úgy érezhetjük, megáll az idő, vagy épp annyira nem hétköznapi élményt kapunk, mintha egy másik világba cseppentünk volna. Bensőséges érzést tud nyújtani, hogy a barátainkkal megosztjuk a reggelünket, közösen indítjuk a napunkat, és egy olyan közös élményre teszünk szert, melyre a nap további részében is örömteli érzés visszagondolni. Számomra ez az egyik legmeghatározóbb élmény, amivel igazán közösséggé kovácsolódunk a barátaimmal.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.