Folytatódott a Hungarikum klub Andornaktályán
Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei IgazgatóságA Heves megyei Andornaktálya településén megvalósuló „Művelődő közösségek Észak-Magyarországon” EFOP-3.7.3-16-2017-00148 azonosító számú projekt keretén belül az elmúlt két Hungarikum műhely foglalkozásán ismét magyar értékekkel és Heves megye egyik hungarikumával ismerkedtek a résztvevők.
Az októberi foglalkozás az Egri Bikavérről és az újborról szólt, amelyeket kóstolóval egybekötött előadás keretén belül Szuromi Mihály hegybíró és Besenyei Klára borász mutatott be a közönségnek.
Megtudhattuk, hogy a Bikavér háziasított vörösbor, amely négy fajta szőlőből készül. Nagyon szigorú szabályozás vonatkozik erre a borfajtára, egyediségéhez a megye egyedi talaja, a mezoklíma és a borászok szakértelme járul hozzá.
Rendhagyó témaként szerepelt két alkalommal is a hungarikumok megismerését célzó projekt tematikájában a „Rendezvényértékelés, mint az értékfeltárás egyik módszere”. A SWOT-elemzésen és az erőforrástérkép elkészítésén túl két andornaktályai rendezvény (Fácános Szép Napok, Böjti Ételek Fesztiválja) továbbfejlesztési lehetőségeit vizsgálták meg résztvevők.
A képes bemutatóval indított foglalkozás végén összegezték a látottakat és papíron is rögzítették az ötleteiket. Különböző javaslatokat fogalmaztak meg és igyekeztek olyan elképzelésekkel szolgálni, amely új értékeket visz majd az elkövetkezendő rendezvénybe, rendezvényekbe. A foglalkozásokat Nagyné Úrvölgyi Diána, a helyi közösségi ház munkatársa vezette le.
Dr. Kelemen Éva