Felkészítő tréning bábcsoportvezetőknek

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság

A Hajdú-Bihar Megyei Bábfórumra való felkészülés jegyében, a megyei bábcsoportvezetők számára, három alkalomból álló műhelymunkát, tréningnapokat szervez a megyei igazgatóság. A felkészítő tréning a ”Hajdú-Bihar Megyei amatőr bábjátékos csoportok támogatása” című projekt keretében, a VOKE Egyetértés Művelődési Központja pályázatának köszönhetően jön létre.

A program a Vojtina Bábszínház és a Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatósága együttműködésében, az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósul meg.

A képzés ingyenes, amelyre minden megyei bábcsoportvezetőt hív és vár a megyei igazgatóság.Az első alkalomra február 19-én délután, a Vojtina Bábszínházban került sor.

A tréningvezető, előadó Láposi Terka, művészetpedagógus, báb- és drámapedagógus volt, aki A csoportszervezés alapjaitól a színpadra állításig; A jó mentor; A pedagógiai bábjáték és a művészi bábjáték metszéspontjai címmel osztotta meg tudását a csoportvezetőkkel.

A tudás átadása irányított beszélgetéssel, közvetlen játékokkal és (rövid) prezentációkkal történt. A felkészítő tréning célja, hogy a csoportvezetők alkalmasak legyenek a gyerekcsoportokban a bábjátékkal történő örömszerzésre. További fontos feladat, hogy a hagyományos és a kortársi szemlélet találkozási metszéspontjait megtalálják, illetve módszertani eszközeik fejlődjenek.  A tréning alkalmat adott a ”Hajdú-Bihar Megyei amatőr bábjátékos csoportok támogatása” című projektben újonnan megalakuló öt bábcsoport csoportvezetőinek a mentorokkal való találkozásra is.

Hermann Attila

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.