Élményekkel teli találkozások a Vojtina Bábszínházban

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság

Hatalmas lendülettel és lelkesedéssel kezdődött el, a VOKE Egyetértés Művelődési Központ, a Nemzeti Művelődési Intézet és a Vojtina Bábszínház által karöltve szervezett kezdeményezés nyomán, a Hajdú-Bihar megyében 5 településen induló gyermek bábművészeti csoportok kialakítása, melynek nagy örömömre Konyár is a részesévé válhatott.

A Konyári csoport megalakulása az általunk első ízben feldolgozásra kerülő mese kiválasztásával indult. Az első lépések megtételében és azóta folyamatosan konzultálva Bakóczy-Ágoston Krisztina, a Vojtina Bábszínház egyik kiváló szakembere nyújt számunkra segítséget, mint mentor. A magas szintű szakmai támogatás mindannyiunk számára komoly segítséget jelent, a közös cél érdekében. Ez a cél nem más, mint a gyerekek személyiségének egy számunkra új, ugyanakkor rendkívül nagy hagyományokra visszatekintő módszerrel történő fejlesztése.

A bábművészeten keresztül nagyon választékos kifejezésmódokat és szimbólumrendszereket ismerhetnek meg a résztvevő gyerekek és munkájukon keresztül a majdani szemlélők, befogadók is. Az új feladatok mindannyiunk számára izgalommal teli kihívást jelentenek és kíváncsian várjuk a gyerekek játékát, aminek során személyiségük új arcait láthatjuk meg. A tervezett darab szövegkönyvének megírását én vállaltam magamra, ami idő közben elkezdett egy egyszerűbb forgatókönyvvé formálódni, majd Bartha Napsugár pedagógus koordinációjával megtörtént a csoport első foglalkozása, ahol a gyerekek megismerhették a mesét és lehetőséget kaptak rá, hogy azonosulhassanak egy-egy általuk választott szereplővel.

A legutóbbi szakmai tréning nap 2021. március 5-én, pénteken történt a Vojtina Bábszínház előadó termében, ami ennek a kezdődő folyamatnak a szempontjából rendkívüli fontossággal bírt. Láposi Terka művészeti vezető és Gimesi Dóra dramaturg olyan hasznos információkkal láttak el bennünket, amelyek elengedhetetlenek mindannyiunk számára. A bábcsoport létrehozása egy teljesen új kezdeményezés Konyáron, ami szakmai segítség nélkül nem jöhetne létre sikerrel. Bízunk benne, hogy a gyerekek lelkesedése, valamint a szervezői, pedagógusi oldal és a művészek találkozása a jövőben még nagyon sok szép élménnyel fogja gazdagítani településünk közösségi életét, és ami a legfontosabb, a gyerekek lelkét.

Lénárt Attila, a Művelődési és Ifjúsági Ház, Könyvtár, Kurucz Albert Falumúzeum vezetője

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.