Egy baranyai szombat

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

Baranya megye színes nemzetiségi összetétele színes hagyományokat és közösségi életet eredményezett. Az évszázados harmonikus együttélés és egymásra hatás nyomai tetten érhetők a nyelveben, hagyományokban, gasztronómiában és számtalan fizikai és szellemi formában. A vírus okozta elzártság csak erősítette a ragaszkodást a hagyományokhoz és új kezdeményezéseket is életre keltett, melyek tovább gazdagítják az amúgy is kincse Baranyát.

Az elzártság után szinte robbanásként indultak újra a falunapok és a hagyományosnak számító események, valamit komplex programok. Azt is láthattuk, hogy nem csak a helyi közösségek számára volt fontos ezek megtartása, mert a megye minden részéről és még távolabbról is érkeztek a vendégek, hogy együtt ünnepelhessenek.

A Közművelődési Foglalkoztatási és Képzési Program keretében dolgozó munkatársak által sok esemény híre eljutott a Baranya Megyei Igazgatóságra és az iroda munkatársai örömmel vették az invitálást egy-egy programra. Az is tapasztalható volt, hogy a megyei munkatársak is hálózatként kezdtek együttműködni a megvalósításban. Tanulmányútként is kihasználva látogatják egymás rendezvényeit, támogatva egymás törekvéseit, tanulva az esetleges hibákból, tapasztalatokból.

A teljesség igénye nélkül csupán néhány szombati esemény alapján is látható micsoda lendület, lelkesedés és összefogás érzékelhető Baranyában:
A Kárászi Párlat Tárlat egy hagyományos pálinkafesztivál ami már 10 éves múltra tekint vissza. A kedves falu központja, mely teret adott a rendezvénynek a főúttól távolabb található. Békés környezete a forgalomtól való elzárás miatt még védettebb, megnyugtatóan biztonságos. Igényes vendéglátás, remek szervezés, kedves helyiek jellemzik a fesztivált. A programok is színesek, így a komolyzene kedvelőitől kezdve a kisgyermekes családokon át a bulizókig mindenki talált valami izgalmasat és természetesen a helyi közösségek is bemutatkozhattak.
Magyaregregy váránál a Márévári Viadalok várták az érdeklődőket. A hamvaiból feltámadt vár civil kezdeményezések által újul meg és töltődik meg nívós tartalommal. Az eseményen korhű ruhába öltözött katonák vívták csatáikat, hagyományőrző egyesületek csaptak össze.
Zengővárkonyban FényFiesztát tartottak, mely új kezdeményezésként egy csodálatos, hagyományairól híres falut töltött meg a modern technikák által színes fényfestésekkel, tűz zsonglőrökkel és kiegészítő programokkal. Izgalmas találkozása a korszakoknak, mely remélhetőleg hagyományt is teremt.


A felsorolt események helyszínei mind a Kelet-Mecsek települései voltak. Ezeket a falvakat nem csak a táj köti össze, hanem egy hatalmas játék is. A Mecseki Óriáskaland egy olyan izgalmas kezdeményezés, mely játékos formában csábít a természetbe, megismerteti a nevezetességeket, különlegességeket, a helyi mondák, mesék, történetek feldolgozása által. Játszva és egyszerre valósul meg az értékmentés és átörökítés, miközben a játék „nyereményei” a helyi termékekből választhatók ki. A tájegység egy-egy kincsesházából indulva barangolhatjuk be a településeket és környezetüket és mélyedhetünk el a helyi történetekben, mesékben, hagyományokban.

Ez történt Baranya egy szegletében egy szombaton. Érdemes más szombatokon, más szegleteket is meglátogatni, mert színes eseményeken értékes idővel töltekezhetünk és eközben büszkén érezhetjük magunkat Baranyainak!

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.