Bábpályázat indító Hajdú-Biharban

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság

A VOKE Egyetértés Művelődési Központja és  a Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei igazgatósága partnerségében létrejött sikeres pályázati együttműködése eredményeként, Berettyóújfaluban, Hajdúsámsonban, Konyáron, Létavértesen és Pocsajban alakul új bábcsoport 2020-ban.

A két szervezet igazgatói, Kardos Ilona és Angyal László, 2020. október 15-én Láposi Terkával, a Vojtina Bábszínház művészeti vezetőjével véglegesítette az egy éves projekt tíz programelemét és megállapodtak azok ütemezésében is. A projekt keretén belül módszertani kiadvány készül gyerekeknek, csoportvezetőknek; öt új bábcsoport alakul a megyében, amelyek munkáját bábos szakemberek fogják segíteni.

Ez az öt csoport már biztos résztvevője lesz 2021-ben a Hajdú-Bihar megyei Bábfórumnak, ahonnan a legjobbak jutnak tovább a Lakiteleken megrendezendő országos bábos gálára. Felkészítő tréning, Vojtina bábszínházi látogatás, bábos vándorkiállítás, a Vojtina Bábszínház tájoltatható műsorai, bábos konferencia is részei a tervezett programnak.

A szervezők 2020. október 16-án találkoztak  a programba jelentkezett települések közművelődési szakembereivel és leendő bábcsoportvezetőivel, akik részletes tájékoztatást kaptak a programról, valamit azzal kapcsolatosan feltehették kérdéseiket a szervezőknek. Megnyitójában Angyal László elmondta, sajnos ma már nincs olyan közművelődési intézmény a megyében, amely saját bábcsoportot tartana fenn, s a közművelődési szakembereknek nincs tapasztalatuk ezzel a sajátos művelődő közösséggel kapcsolatban.

Az Igazgatóság célja hogy a közösségi művelődés intézményeiben és színtereiben ismét legyenek fenntarthatóan működő amatőr bábcsoportok. Láposi Terka, a szakmai program részletes ismertetése előtt megjegyezte, hogy „Az ember lényege a művészetekkel való önmegvalósítás, önkifejezés közösségben. A közoktatásnak, köznevelésnek a közművelődésnek és a művészetnek együtt és egymásért kell működnie.”

Hermann Attila

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.