Szakmai továbbképzés indul színházat, előadó-művészetet szerető és értő generáció kinevelése érdekében támogatott formában – nem csak pedagógusoknak.

A képzés célja

A Színháziskola – 30 órás pedagógus továbbképzés célja, hogy segítséget nyújtson a résztvevőknek abban, hogy hogyan válasszák ki a különböző közösségek életkorának, igényeinek és a lehetőségeknek megfelelő előadó-művészeti produkciót és azt hogyan dolgozzák fel a résztvevőkkel. A képzés keretében tapasztalattal rendelkező drámapedagógus és előadóművészeti szakemberek adnak módszertani segítséget a látogatásra való felkészítésben, majd a megtekintett produkció közös feldolgozására, a résztvevők befogadói magatartásának fejlesztésére.

Ajánljuk a továbbképzési programot a pedagógusok számára, mert
– a 277/1997. (XII.22.) sz. Kormányrendelet szerint akkreditált pedagógus-továbbképzési program, amely a hétévenkénti kötelező 120 órányi továbbképzési kötelezettség keretébe beleszámítható 30 órában,
– a Pedagógus-továbbképzési Akkreditációs Rendszerben minősítéssel rendelkező szakmai továbbképzés (Engedélyszám: 12/84/2019), amely tanúsítvánnyal zárul,
– a képzés térítésmentes,
– a találkozásra és szakmai kapcsolatépítésre ad lehetőséget előadóművészeti területen jártas szakemberekkel, pedagógus kollégákkal az ország különböző pontjairól,
– nem csak drámapedagógusoknak szól a képzés, hanem bármely tanító, tanár haszonnal tudja a munkájában kamatoztatni,
– a Lázár Ervin Program keretében elérhető ingyenes előadóművészeti produkciók látogatásának igénybevételekor szakmai előnyt élveznek azok az iskolák, amelyek pedagógusai részt vesznek a Színháziskola című 30 órás akkreditált pedagógus továbbképzésben, mivel ők már az életkori sajátosságokhoz jobban igazodó darabokat tudnak választani, és a feldolgozás módszereit is elsajátítják,

Ajánljuk a képzési programot mindenki más számára, aki érdeklődik az előadóművészetek iránt, és munkájában, tevékenységében támogatja a színház, és tágabban az előadóművészetek iránt fogékony generációk kinevelését. Így kulturális intézmények, önkormányzatok, civil szervezetek, egyházak, oktatási és további intézmények, szervezetek nem pedagógus munkaköreiben tevékenykedő diplomás szakemberek részére egyaránt hasznos tartalommal rendelkezik a képzés.
A pedagógus végzettséggel rendelkező résztvevők a képzés elvégzéséről PAT akkreditált képzési tanúsítványt kapnak, az egyéb végzettségekkel rendelkező résztvevők pedig részvételi igazolást.

A képzés felépítése
1. kontakt nap: 09.00-15.00 óra között kiscsoportokban (20-28 fő) megyei helyszíneken előadás és tréning az előadóművészeti intézményrendszerről, az előadóművészeti programok szervezéséről és feldolgozásáról.
Ezt követően online tananyagban az előadóművészeti ismeretek bővítése.

2-3. kontakt nap: központi plenáris képzési napok Budapesten a Fővárosi Nagycirkusz előadásával 2020. szeptember 14-15.

1. nap: 2020. 09. 14. a Fővárosi Nagycirkuszban (1146 Budapest Állatkerti krt. 12/a.)
13.00–14.00 szállás elfoglalása
14.00–17.00 plenáris előadások és kávészünet
17.00–19.00 vacsora – állófogadás
19.00–22.00 Tündértánc – Nővarázs cirkuszművészeti produkció megtekintése

2. nap: 2020. 09. 15. a Danubius Hotelek szállodáiban
8.00–9.00 reggeli, kiköltözés a szobákból
9.00–12.00 feldolgozó műhelymunkák kiscsoportokban
12.00–13.00 menüs ebéd, majd hazautazás

Ezt követően online esszé összeállítása és online benyújtása 5-8 oldalban arról, hogy a különböző közösségekben mely életkori csoportokkal milyen előadóművészeti program látogatását terveznék, hogyan szerveznék meg, és hogyan dolgoznák fel.

4. kontakt nap: 09.00-15.00 óra között kiscsoportokban (20-28 fő) megyei helyszíneken valamely helyi előadóművészeti intézmény meglátogatása, valamint az előadóművészeti produkciók feldolgozásának módszertanáról előadás és tréning, valamint a képzés zárása.

Finanszírozás
A Színháziskola című 30 órás akkreditált pedagógus továbbképzés (engedélyszám: 12/84/2019) az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával valósul meg országos szinten. A továbbképzésen térítésmentesen vehetnek részt azok, akik a képzési csoportokba felvételt nyernek. A támogatás tartalmazza az alábbiakat: képzés, vizsga, két központi napon szállás, étkezés, központilag szervezett utazás költségei, előadóművészeti produkció. A támogatás nem tartalmazza a központi napokon túli étkezéseket.

Csoportok és jelentkezés
2020. őszén 40 képzési csoport indítását tervezzük. A felhívás szabadon terjeszthető. A jelentkezés folyamatos!

A képzések 2020. augusztus 24-től minden megyében több csoportban indulnak 2020. december közepéig.

A képzést jelenléti oktatás formájában tervezzük megvalósítani, azonban a koronavírus járvány hazai helyzetének megváltozása esetén távoktatási formára térhetünk át.

A Színháziskola képzés 2020. szeptemberében induló képzési csoportjaiba augusztus 18-tól várjuk a jelentkezéseket az online jelentkezési lap kitöltésével!

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.