Szívet-lelket melengető átadó esemény zajlott Kiscsőszön 2020. március 4-én. A helyi közösség, a barátok, és számos szakmai partner jelenlétében adták át a Hunyor Regionális Népi Kézműves Alkotóházat.

A fejlesztés hiánypótló volt a régióban, hiszen a népi kultúra ápolásának kiemelkedő színvonalú színtere jött létre, mely teret, lehetőséget ad kézműves képzések, táborok, szakmai kiállítások, rendszeres kézműves közösségi események megvalósítására.

Kiscsősz település régóta fogadja a magyar népi kultúra – eddig elsősorban a néptánc – szerelmeseit rendezvényein, programjain. Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület kiemelt célja, hogy a népi kultúrát komplexen, megélhető formájában kezelje. Ennek jelentős állomása lehet a fejlesztés megvalósulása. Az egyesület tagjai közt több kézműves mester is sorakozik, akik most méltó teret kaptak tudásuk bemutatására.

Az átadó eseményen többek között részt vett Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, V. Németh Zsolt kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos, Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője, Kovács Norbert, az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület elnöke, Tóth János, a Hagyományok Háza Hálózat vezetője, valamint a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóságának munkatársai.

A közel 120 millió forintból megvalósult Hunyor Regionális Népi Alkotóház komoly infrastrukturális hátteret jelent a népi mesterségek iránt elkötelezetteknek, egy olyan helyszínt, ahol kiváló mesterek eredeti körülmények között oktathatják majd a környék lakóit és az ideérkező vendégeket – mondta el V. Németh Zsolt, az Agrárminisztérium kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztosa az alkotóház átadóünnepségén, a Veszprém megyei Kiscsőszön.

Závogyán Magdolna beszédében a helyben megélt kultúra közösségépítő hatására hívta fel a figyelmet. A Hunyor Regionális Népi Kézműves Alkotóház szervesen illeszkedik a település múltjához, hagyományaihoz, az alkotóház így több évtizedes közösségépítő folyamat eredménye. A beruházást az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozása tette lehetővé, de nem valósulhatott volna meg a helyi egyesület elkötelezett, szisztematikus közösségépítő munkája nélkül.

Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület elnöke, Kovács Norbert köszöntőjében három tematikus műhelyre hívta fel a figyelmet. Mint mondta, a textiles szekciónak szövőműhelyt, egy kovács- és egy fazekasműhelyt is kialakítottak. Kovács Zoltán, a térség országgyűlési képviselője beszédében felidézte a pályázat elkészüléséig vezető lépéseket, azt az utat, míg az álomból valóság lett. A Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke, Polgárdy Imre végül, az ünnepélyes szalagátvágás előtt azt hangsúlyozta, hogy a magyar nép mélyre ható és erős gyökerekkel kapaszkodik a kulturális örökségébe és értékeibe.

A Hunyor Regionális Kézműves Alkotóház a régió népművészeti életének résztvevői mellett a közoktatás, az óvodás korosztály szereplőinek is teret ad majd, tematikus programok, táborok, témanapok, ismeretátadó kirándulások helyszíneként. Szeretnénk, ha a létesítmény erős közösségi bázisként szolgálná a vidéki társadalom szellemi életét, kulturális fejlődését.

Fotók: Hunyor Regionális Népi Kézműves Alkotóház, Bánhelyi József

A Veszprém Megyei Igazgatóság részletes beszámolója itt olvasható.

Az eseményen készült teljes képgaléria az alábbi fotóra kattintva érhető el.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.