Április 17-én megkezdődött a Család és közösség XI. stratégiai konferencia a Lakitelek Népfőiskolán. A rangos esemény ezúttal azt vizsgálta, hogy mit tehet a közművelődés a magyar családok közösségi bevonása érdekében.

A konferencia programjában szociológiai, művelődéstörténeti, néprajzi, felnőttképzési, kutatástörténeti, valamint pénzügyi tudatosságot népszerűsítő előadások hangzottak el. Az esemény délutáni kínálatában családbarát jó gyakorlatok és tematikus műhelymunkák szerepeltek.

Az esemény Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntőjével és Závogyán Magdolna, az NMI Művelődési Intézet ügyvezetőjének felvezető előadásával vette kezdetét.

A konferencia második napján kerül sor a családi és rokoni gondoskodás hagyományát népszerűsítő Kárpát-medencei alkotópályázat, a Komatál Program díjainak átadására és az alkotásokat felvonultató kiállítás megnyitására, valamint „A komatál hagyományok közösségerősítő szerepe” műhelykonferenciára.

A konferencia a Művelődő közösségek az Alföldön EFOP-3.7.3-16-2017-00149 projekt keretében valósul meg.

A Komatál kiállítás az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Népfőiskola Alapítvány, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. együttműködésének eredménye.

Az első nap előadói voltak:


Székely András, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és Családokért szakpolitikai elemzési vezetője
Dr. Németh Erzsébet, az Állami Számvevőszék felügyeleti vezetője

Lendvai Zoltán Rédics község plébánosa
Dr. Juhász Erika, az NMI Művelődési Intézet szakmafejlesztési igazgatója, a Debreceni Egyetem tanszékvezető főiskolai docense
Kozma-Vízkeleti Dániel család-pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus
Dr. Tóth Eszter Zsófia, a Veritas Történetkutató Intézet tudományos főmunkatársa
Barna Gábor, a makói Projekt és Városmarketing Iroda vezetője

Jantyik Zsolt, a Debreceni Művelődési Központ igazgatója

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.