Tolna megye a tizenötödik állomása annak az országos, ingyenes tanulmányút-sorozatnak, amelyet a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, az NMI Művelődési Intézet és az Országos Széchényi Könyvtár konzorciuma a „Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás” kiemelt projekt keretében szervez 2018. október 2–4. között. A konvergencia régiók 18 megyéjét (Budapest és Pest megye kivételével) érintő, egyenként háromnapos programokon a házigazda megye kulturális intézményrendszerének jó gyakorlatai mellett helyszínlátogatásokkal, szakmai fórumokkal segítjük a hazai kulturális intézmények és civil szervezetek tapasztalatcseréjét.

A tanulmányutak a hazai kulturális jó gyakorlatok, fenntartható tevékenységek megismertetését, a kulturális intézmények közötti kapcsolati háló kialakítását, valamint a szakmai együttműködések megerősítését hivatottak elősegíteni. A rendezvénysorozat kiemelt célkitűzései között szerepel a közösségfejlesztésen, önkéntességen, esélyegyenlőségen, közösségi alapon működő intézményi modellek megismertetése, fenntartható tevékenységek bemutatása.

Regisztráció
Jelentkezési határidő: 2018. szeptember 28.

A tanulmányutak konferencia napján (2. nap) lehetőség van az adott intézmény, civil szervezet, csoport, helyi értéktár bemutatkozására is „minikiállítás” keretében a központi rendezvényhelyszínen biztosított kiállító térben.

A tanulmányutak résztvevői lehetnek:

• „A helyi identitás és kohézió erősítése” TOP-5.3.1-16 és TOP-6.9.2-16 közösségfejlesztő folyamatokat támogató felhívásra támogatási kérelmet benyújtó, ill. támogatott önkormányzatok, civil, egyházi és egyéb szervezetek, intézmények és azok munkatársai;
• közösségfejlesztő folyamatokat megvalósító önkormányzatok, civil, egyházi és egyéb szervezetek, intézmények és azok munkatársai;
• kulturális intézmények és szervezetek képviselői, szakmai munkatársai;
• a kulturális intézményrendszer közösségfejlesztési folyamatok támogatására, közösségi kezdeményezések befogadására történő felkészítése érdekében, a kapcsolódó képzéseken részt vevő személyek.

Tanulmányutanként 40 fő részvételére van lehetőség. Fontos kitétel, hogy a 18 megyei útra egy településről, vagy „A helyi identitás és kohézió erősítése” projektek keretében célterületként lehatárolt településrészről legfeljebb 2 fő vehet részt – egy személy csak egy alkalommal. A szervező az egyes tanulmányutakra vonatkozóan meghirdetett útvonalon térítésmentesen biztosítja a szervezett buszos utaztatást, valamint a szakmai helyszíneken a résztvevők szállását és étkezését a jelentkezési sorrend és kapacitás függvényében.
A tanulmányút szakmai programját, a részvétellel kapcsolatos további információkat a szervezők a jelentkező által megadott levelezési címre elektronikus formában küldik meg a regisztrációt követő 3 napon belül.

Tervezett szakmai program és utazási útvonal:

1. nap: utazás – Zalaegerszeg, Keszthely, Balatonszentgyörgy, Siófok, Szekszárd délután A Wosinsky Mór Megyei Múzeum közösségfejlesztő tevékenységének megismerése
2. nap: Szakmai konferencia – Babits Mihály Kulturális Központ – AGORA – délutáni program: Az Iregszemcsei Közösségi Tér közösségfejlesztő ereje, mintaprojekt bemutatása
3. nap: látogatás Bonyhádon: A Bonyhádi Völgységi Múzeum hagyományőrző szerepe – utazás haza

Utazási útvonal:

Felszállási helyek: Szombathely, Zalaegerszeg, Keszthely, Balatonszentgyörgy, Siófok, Szekszárd
07:15 Találkozó Szombathelyen: Aldi parkoló, Szent Gellért út 49.
07:30 Indulás Zalaegerszegre
08:40 Érkezés Zalaegerszegre, felszállási lehetőség: Tesco parkoló, Sport u.1.
09:30 Érkezés Keszthelyre, felszállási lehetőség: Mol benzinkút parkoló, Fenéki út (8360)
10:15 Érkezés Balatonszentgyörgyre, felszállási lehetőség: Művelődési Ház parkoló, Csillagvár utca 2.
11:25 Érkezés Siófokra, felszállási lehetőség: Tesco parkoló, Vak Bottyán utca 27.
13:00-14:00 Ebéd Szekszárdon, Toscana Étterem (Szekszárd, Szent István tér 3.)

Részletes program

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.