Az NMI Művelődési Intézet ajánlására és szervezésében vidéki művészeti, hagyományőrző csoportok adtak ízelítőt településük közösségi életéből a Vidéki hagyományok és ízek vásárán 2018. szeptember 14-én.

A Millenáris Parkban otthonra lelő szeptember 14–15-i rendezvényen – a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási és Vízügyi Helyettes Államtitkársága által szervezett IV. Országos Közfoglalkoztatási Kiállítás és Vásáron – a Művelődési Intézet hungarikum játszóházzal és a kulturális közfoglalkoztatottak közösségépítő tevékenységébe bepillantást engedő kiállítói standdal is képviseltette magát.

A pénteki színpadi műsor a megnyitót követően a szennai Zselic Művészeti Iskola Ördögcérna Csoportjának „Kutyakaparási Csárda – Dél-Alföldi táncok” című produkciójával kezdődött. A Somogy megyei település ifjú táncosai három éve alkotnak értékes és értékhordozó közösséget. Az iskolában a néptánc mellett népzene képzés is folyik, így a hagyomány még élőbb, a zene és tánc összefonódik és erősíti egymást.

A Művelődési Intézet partnereinek művészeti csoportjai kora délután újabb néptánccsokorral szórakoztatták a látogatókat. A Cseperedők Néptáncegyüttes a Komárom-Esztergom megyei Bábolnáról érkezett, s a csoportot 2018-ban Megyei Prima Primissima díjra jelölték. A népi hagyományokat őrző bábolnai formáció alapító tagja Bors Erika, aki házastársával, Török Sándorral igazgatja a néptánccsoport munkáját, immár több mint két évtizede. Mindketten elhivatott továbbadói a magyar népi kultúrának, céljuk megismertetni, megszerettetni tradícióinkat a jövőt jelentő fiatalsággal. Ez olyan jól sikerült, hogy a kicsiket már a felnövekvő generációk is tanítják.

A Kiscsőszi Ifjúsági Táncegyüttes rendkívül sokoldalú hagyományőrző tevékenységet végző, s számos néptáncos rendezvényt jegyző Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület ifjúsági csoportjaként működik a Gascher Beáta és Kovács Norbert Cimbi művészeti vezetésével – színes összeállításukban szerepeltek bodrogközi táncok, somogyi eszközös és üveges táncok, vasi seprűs tánc, valamint Küküllő-menti táncok is. A néptáncbemutatókat a heves megyei Noszvaj Pitypang Néptánccsoportjának műsora zárta: a színpadon bagi, ördöngősfüzesi és mezőségi szászkából készült koreográfiákat láthattak az érdeklődők.

A tájegységek jellegzetességeit bemutató települési standokon a látogatók megismerhették a közfoglalkoztatási programokban végzett értékteremtő munka eredményeit, valamint a szociális szövetkezetek portékáit. A látnivalókat ételkóstolás, kézműves foglalkozások, gyermekkoncertek, tűzoltó- és rendőrségi bemutató, népi játszótér és egyéb szórakoztató családi programok színesítették.

A program teljes ideje alatt a hungarikum játszóház színezői, óriás kirakósai és háromdimenziós értékpiramisa is tartalmas kikapcsolódást nyújtott a Művelődési Intézet pavilonja mellett.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.